Tuesday, March 10, 2009

ape nak citer 21 : mural aku vs nuar n dot dot dot

ha ni bukan kes gaduh aku ngan firol atau sape2 lak...
nak citer aje mase aku ngan die masa sama2 posting dulu....
dua pun kaki org seni... nuar terserlah ngan lukisan2nya le.. tp jiwa aku tambah seni sket.. sbab tu aku minat seni abstrak..

bagi aku abstrack ni senang aje... sumenya bermain ngan emosi, sekeliling n pendapat....
so kalo org wat lukisan abstrak.. suke aku duk termenung n berfikir ape crita yg nak disampaikan secara trsirat oleh sang pelukis tu....

tp kat skool.. aku ngan nuar mmg terpecah kepada dua bahgian...... bukan xnak sama2 ngan die... bagi aku, die sudah ada kelebihannya n aku ada kelebihan aku sendiri....
so dalam membuat mural nie kalo aku berganding bahu slalu ngan die hasilnya sikit le...

tp sygnya kat skool aku, xde siapa yg mahu mewarisi bakat kami nie...(mcm pedang setiawan lak) smpai le nuar pindah pun xde yg berkesungguhan... pada pandangan peribadi aku.. just aku boleh kata org yg boleh aku harapkan ialah mr. A... nampak ada kesungguhan n aku slalu bersaing ngan die dan hasilnya die mmg boleh g jauh la....

taun pas aku bukan xnak stat wat ape2 pun... tp sejak pegang taun 6.. ditimpa la keje2 yg byk ke opis slalu.. so agak terbantut gak le impian aku..
tp alhamdulillah sejak pegang 30 masa ajo english ni...(paling byk jadual dlm skool) keje2 len trus big bos cut... so aku xde la sgt keje2 opis.... mmg aku suker bangat..

so taun ni aku stat balik... bukan ape.. big bos kasi ribut taufan dlm meeting.. byk kene cikgu2 len le.. aku terasa mcm kene gerimis sket2 aje... ye la.. ngan kes nazir dtg ari tu le... alhamdulillah keje aku rasenye paling tip top ketika tu.. ni lak ppd nak turun.. rsenye pn.syam kot... nak tgk english... lagi aku suke.. hehe..

salah satunye pasal keceriaan skool... big bos ckp betul le.. sorng cikgu pun xde amek berat nak wat somthing nak ceriakan skool... mase tu aku maleh nak nyampuk.. rsenye aku dah stat dah keceriaan... tgk papan kenyataan cukup... udah stat dah awal taun... yg len.. no komen...

mcm luahan lebih2 lak aku nie...xbaik citer keburukan kengkawan.. tp untuk kebaikan ape salahnya... nak citer sebenarnya pasal mural ni ha...
ubern nie masa aku lum masuk... mmg ganaz cikgu2 lama dulu... dari segi mural le... aku ngan nuar penah tgk gambo lama2 skool... masa tu dinding2 penuh aje ngan mural... tp syg depa cat balik... kalo cat kualiti xpe la.. buruk bebeno....
so aku mulakanle projek aku.. sebab mula2 dulu aku pegang panitia seni...(opsyen minor aku pendidikan seni)... so cadang nak wat mural le... smbil2 tu nuar pun turut serta la wat mural tp area len le....

nie hasil keje nuar... wat peta malaysia... minor die Kajian Tempatan

ni lak keje aku... masa ni aku berjiran ngan ekin... guru pemulihan...
snggup wat pgar smpai ke kelas die...

ni corak geometri nuar.... byk gak le di wat... ada la satu lorng bagunan bawah..

ni pun hasil nuar... bendera.. sume bendera di wat..

ni semenanjung msia.. nuar punye gak... syg.. xde sape nak jage,,

ni aku punye .. mesti ramai yg engat keje yg susah.. senang aje... nak tau carenye...meh datng ubern dulu...
burn ade la tlg sket2...

slain dari tu.. burn ade gak wat mural kat bilik sains nye.. amek konsep batu batan aku punye.. xpe janji ade gak le hasil... tp semenjak blok tersebut dicat baru abis hasilnya ilang... asbestos betul la tukang cat tu... dah gtau jagn padam... bengong..
pastu projek sterusnya aku wat kat kantin... nuar x silap aku kat laluan ke PSS... dgn tapak kaki kat lantai... nak wat street art kot.. nak tau tgk youtube street art tu ape.. then wat logo skool sama2, perak gemilang n mcm2 lagi le... tu bhgian ramai2...

taun ni aku start 3 tmpat sekaligus.... alhamdulillah dalam masa seminggu aku dah berjaya siapkan lebih kurang 80% mural tersebut... tq la kat miss M, kak Z, Pn H, Mr A n Mr A... walaupun pertolongan x seberapa... tp mereka sudi gak le tlg sket... yg paling byk turun Miss M n kak Z, byk menggunakan mulut dari tngn wat keje... at least ada le member bergosip sket2... target aku nak siap dalam cuti nie.. insyaallah mungkin tercapai... selagi nyawa di kandung badan... budak2 le byk tolon aku...

walaupun ramai cikgu cikgi engat bebudak takutkan sgt kat aku... aku penyayang kat bebudak.... kalo x, tak mau depa nak trun padang tlg aku... (bukan paksa tau.) smpai ari ahad pun dtg umah ajak nak tlg... bukan aku yg ajak depa... bagi org baru masuk, depa ingat aku ni xde ati perut ngan bebudak2... stau aku le... mak bapak (kecuali yg educated sesangat) ramai dtg jmpe aku ucap trima ksih kat aku slalu tlg anak2 depa n slalu komen psai cikgu2 len... tp aku ni slalu cover kengkawan... musuh biasanya aku ckp kat parents no komen... maleh nak tmbah dose...

kalo bebudak benci sgt kat aku, nape la saban taun,, ex-students aku slalu sms, cal aku ajak sembg2.. terbaru dtg jmpe aku suruh ajar nasyid... tu yg aku ckp kat cikgu2 baru... kene dgr n hormati cikgu senior... x kira la di tua atau lebih muda kat ubern nie... bukan ape... aku skrg dah naik pangkat guru senior yg berada d tangga ke 4 skool selepas kak Z, en. S dan En. F... ketiga2 tu aku hormat, n stakat ni x penah bermasam muka ke, bergaduh ke, ape ke...
bukan bagus pun jadi org senior ni... just pengalaman kat ubern ni lebih sket le dari org2 len...

ha kan lari dari tajuk ... seterusnya ni la hasil yang aku tngkap ari smalam... ari nie byk dah berubah.... tp cuti pertama skool nati nak ajak nuar tlg skali wat mural gak le... gabungan abstrak ngn reality... mesti jadi gempak punye...

projek pertama...
ni kali kedua aku lukis epal kat tiang nie... masa dulu xde sape yg taruk ape kat dalam buah tu... so mcm terbengkalai... manap cat baru balek.. aku wat balek epal nie......

time ni la kelas2 yg aku ajo sume kat kantin... luas sket bileh derjah aku...

sambil tu ni projek kedua aku...wat frame..... nak tolong kak Z... walaupun arahan dari beliau... aku buat ekhlas tau... janji die trun padang skali.. .... siap bawak makan minum... best tul...miss M pun ade.

kak Z, still blur nak tulis ayat ape kat tmpat kosong...

projek ketiga aku.... wat dinding...
cadang nak wat humpty dumpty sat on da wall..
ni ari ahad... aku nak berehat pun xleh...
tghari tu bebudak pau aku nasik ayam mamak... last2 aku x makan... diet.. huhu..

ape2 aku puas buat mende ni... x kisah le sape yg mulakan wat mural nie... aku sebab syg kan ubern aku wat... kalo x, xde la pepatah sekolahku, rumahku kan... so yg len.. bile nak start.. kalo x pun nampak org mcm bizi2 tu offer la sket pertolongan.. kan sedap ati tu.. yg rase xnak tolong tu ade aku kesah.... just bile time die tu nanti.. mintak tlg la kat yang maha Esa ek... aku dah xde kuase dah... peace...

lupe aku nak mention... manap kantin punye mural, pun mantoopp.. ops im sorri...

6 bla..bla..bla...:

emmii said...

aku suka mural yang batu tuh...cun ler. bleh apply kat umah. heheheh

::Cikgu Liza:: said...

uihhhhh... dlm gambo cam lawa aje.. aku paling suka yg kat tangga tuh.. ko nih berseni gak ek.. pastuh yang frame tuh.. ko pakai span kan kan kan? cunlah.. pasal ape lah tak pernah tercapai dek akal ku eh..

lynda_siebie said...

emmm aku pun org seni gak tp sejak dr mula posting sampai la ni x penah ajar p.seni....huhuhu terkubor begitu sajer bakat seni aku....tp bab2 mural ni mmg biasa time2 praktikal dulu...pantang je cikgu praktikal...abih sumer mural lama di padam..suh kita plak buat yg baru... padahal yg lama tu masih lawa lg.... hehehehe....oh ye..dustbin hitam tuh hasil seni ko gak ke??? ekeke...

wiegreat a.k.a. zeq said...

emmi : sebenarnya.. hasil2 tu sume aku dapt idea dari casa impian... mmg leh sgt wat pic wall kat umah...

cikgu liza : x yah pakai span.. just pakai old newspaper aje... wat senang2 aje... tp tetap menarik... kalo nak yg teliti sket, aku cadang pakai daun pokok keladi besar atau daun yang ade corak2... sure cantek.. lagi satu kat tangga tu, leh serap kotor le... kalo lalu situ xde la perasan sgt kotor dek tapak2 kaki bebudak...

linda : time prtikal tu mmg menda wajib, tp sebenarnya menyeronokkan n memuaskan... tp skrg ni kalo nak wat mural, sume menda kene ade depan mata, cat, berus n mcm2 lagi baru leh buat, aku pun pakai modal sendiri kdg2 wat.. ape nak kesah... ikhlas...
tong itam tu lambang keabstrakkan mural aku....;P

maryam said...

boleh pinjam cekgu tak bwk g skolah sy?huhuhu.nak tanye camne nak wat dinding tu?nampak cam senang n sesuai utk tangan tak berbedung cam sy ni