Monday, August 3, 2009

INFLUENZA A(H1N1) di ubern????

pagi td skool aku menerima satu gosip mengatakan seorg murid tahun 4 menjadi suspek H1N1.. atau selsema babi...

keadaan xde la panik.. tp bagi aku mmg sungguh risau giler la... sehingga kini aku dpt tau dah 8 org dah mati pasal virus nie...

al kisahnya.. tp x sure betul ke tdk versi aku nie... yg aku dpt tau.. kakak budak ni blaja kat uitm.. so uitm ditutp psal virus nie... n mak bapak die amek bwk balik ubern seminggu... pastu bile anak die balik smula mmg disahkan virus tersebut n still anta anak2 die yg len dtg skool...


anak die taun 4 tu xde menunjukkan simptomnye lagi, tp aku dgr anak pompuan kat secondary skool sbelah skolah aku demam td... bpk die dtg amek dorg bawak balik umah.. ada gak le H.A dari hospital ubern dtg jumpa big bos..

mintak2 le kuarga budak tu xde ape2 n xde penularan kat skool nie... sok pasti aku pakai mask muka nak cover... ni pun aku dgr ada sorang lagi anak tempatan masuk spital pasal virus yg sama...

adus... wat hal betui... tp nak kata ape.. dah akhir zaman.. Tuhan turun bala,, cepat2 la bertaubat...
esok mau ramai budak x dtg skool.. n aku rase ada gak cikgu2 amek mc.. mcm dah tunjukkan simptom2 nye.... sama2 lah kita berdoa agar virus ini tidak menular...

so pakailah mask selalu... bersihkan tangan.. n kurangkan aktiviti d tmpat terbuka... kalo ada tanda simptom2 nya.. cepat2 le pegi spital....

harus engat... virus ni xde penawarnya lagi... so mencegah lebih baik daripada mngubati....

lastly.. slamat pengantin baru pada ustaz...(nama dirahsiakan).... hehe...

12 bla..bla..bla...:

emmii the strange said...

friend, i've change my blog's url to emmiistange.blogspot.com for security purposes

emmii the strange said...

friend, i've change my blog's url to emmiistrange.blogspot.com for security purposes

wiegreat a.k.a. zeq said...

firol.. betui... anak die c hanip call aku sabtu ari tue... nikah ari ahad...

bersyukurla dah selamat.. patut kita gembira untuknya... sumenya dah ditentukan oleh Ilahi...

nuar said...

........aku kah yang keseorangan...
........ saya rasa sunyi....

~TeehA~ said...

bahaya lah skrg..x smestinya ada g luar negara/contact dgn org yg pnah g luar ngara je leh kena H1N1 ni...xde kaitan pn leh kena..

nuar said...

zeq tnye aku mlm td maksud msg aku tu, die tk fhm rupenye... die kata die insan seni jd aku ingt die faham le bahase kiasan.. tp tk pe le aku bg klu sku..
ayat yg pertama tu dlm lirik lagu Burgenvilla (spring).

ayat yg kedua tu, ayat Pak Lah mase die nk kwn lg pas bini dia pergi...tk kembali..

ada fahammmmmmmm....

ArNiES said...

zek tu mane reti bahasa kias2 ni...
ayat kena direct. klu x memang x fhm pe yang ko ckp nuar.... kihkihkih...

lynda_siebie said...

hi cgu zack....lama x masuk sini...kat bamboo bay pun tgh panassss pasal wabak nie....karnival prasekolah yg sepatutnye dibuat kat sek i pun terpaksa dibatalkan.....hmmm harap2 everything will be back to normal....

wiegreat a.k.a. zeq said...

lynda... kene berhati-hati pompuan mengandung.. senang kene.. dah xmabuk ke.. huhu.. len kali less more drinking yek.. har har har.. jgn mare...