Wednesday, February 18, 2009

ape nak citer 14 : Nazir or Nazi

fuh... dapat gak aku bertenang mlm nie.... mmg 2 ari lepas mcm azab je menimpa kat aku.. alhamdulillah.. terselamat...

slum aku citer pasal sukan kelompokk 5 smlm.... nak citer sket psai ape yg berlaku kat skool 2 ari ni...

ari senin tu.. ada meeting tergempar... bos naik temperaturenye... sampai pyakit darah tinggi pun menjunam... mayb bad mood kot.. yela 3 org nazir nak dtg... sape2 pun x panik....
mcm2 le die tegur... dari fail sampaile keje2 dua tiga taun pas.... aku lega le, pasai die ckp fail panitia aku dah antar.... so pengajaran pada org len dan ingatan kat aku gak... always be prepared yek...
dulu pun aku rajin siapkan awl2 fail2 nie... pasal ada burn ngan li...
masa tu aku baru masuk.. tp prangai depa ni mcm bebudak... msti le gaduh sape nak siap dulu.. smpai aku pun trikut2.. kalo sape dah siap... ape lagi tunjuk menunjuk le....

tp xdela smpai kawan tu kecik ati... just 4 happening je...tu yg wat mesra kot antara kami...
so taun nie aku xleh nak brlagak kat sape2... kdg2 je kat nuar yazid... tp die nie pun leh tahan gak... ade je alasannya... kasi die menang le..

so back to the story.... when de nazirs came to da skool...two of them seemed friendly.. bcoz i had talked wit dem...so i knoe from their expression... yg lagi satu mcm cengai sket... kayu cengal pun x mcm die... kuikuikui....

bos ckp pada meeting senin tu ckp depa nak tgk PJ, Agama n Bahasa.... dada aku mule la bergoncang smpai panik le ape yg masih x beres... walupun 99% keje aku dah settle... tp almaklumla... depa dtg mana nak puji pun... mesti cari salah org punye....

sukor... pada esok arinye... dorng nak tgk PJ, Agama n KH.... fuh... bertenang semula jiwa aku.... aku skali skali lagu blk gerakan, trnampak le samsul,syam n azhari ngan cengal tu.... dlm hidup aku kat ubern nie.. first time aku tgk muka syam n samsul tahap cuke jebon... mmg kaw2 le depa kene....

dah le ari tu kene sibok nak siapkan bebudak g olahraga.... adus.. dlm ati aku mcm petanda x baek nie... sok arinye lak...iaitu arini... smsul n syam kene observe.... pas abes je samsul dtg ke kantin, die kata nak berenti jadi cikgu.. muke x pueh ati.. aku paham... nati sok aku tlg amekkan surat berenti ye samsul... hehehe...

tghari nie aku x sure samada sume guru kene dgr tklimat mereka2 yg bagus tu ke tdak... PK1 aku jmpa aku masa tgh ngaja, die minta aku gantikan die ke meeting kat bamboooooo bay skool... aku cargas le.. takut kene jmpe si cengai2 tu.. hihi.. slamat aku....sempat gak aku ucapakan slamat berjaya kpd member2 heheh.. kasi panas sket...

baru aku nak blah... bos sampai... die spatutnya xde ari ni ngan smalam pasai ada meeting pat lain... tp si cengai tu pakse gak bos datng skool.... alamat buruk nampaknya....
sok mau ada meeting tergempar kedua lak ni.... tadah aje la....

kepada mereke yg lum kene ngan nazir2 ni.... always be prepared pasai depa dtg mengejut.. n akan mmbuatkan P&p kelas berjalan dengan selancar-lancarnya mcm skool aku slama dua ari berturut2 ni, sume cikgu dtg awl.. n masuk kelas bersungguh sungguh... syabas.... hehehe....

4 bla..bla..bla...:

emmii said...

aku benci betul orang yang cengei aka yang nak tunjuk lagak bahawa dia lah yang berkuasa di dunia. tak bleh ker kalau nazir tuh cakap baik2, tegur baik2...aku rasa kawan2 ko tuh kena marah kaw2 laa kot sampai nak berenti cikgu. sktb pernah nazir datang tapi dia tegur baik. pendapat aku laa nazir2 ni mengajar kita menipu diri sendiri...heheheh

Firol said...

Betui..deme ni mcm baguih je......mulai harini aku set dah mind aku nazir is nazi....memang jahanam lah mereka menidakkan guru2..sesungguhnye guru2 manusia biasa..cakap la elok2 kalu silap salah.....nak tinggi2 bahasa apsal....aku marah kucing pun tak mcm tu...gileeee

lynda_siebie said...

aku simpati ngan nasib korang....bamboo bay pun penah gak... observe aku lagi!!! tp nasib baik yg dtg tu ok la jugak...tegur secara sopan...

ni yg aku gabra nih...time2 busy camni mana la nak fokus sgt kat kelas...aku ni dah 2 ari x siap lesson plan....sibuk dok urus olahraga daerah....

diorang ni kan...x ingat asal usul..sblm jd nazir...penah gak jd guru biasa....mcm la x biasa...kita ni buat keje sampai x tido malam...ada deme bayar overtime ker?????

sabar je la....oo br teringat... td bos kata nazir call tanye psl kia2m....nampak gayanyer x tido la aku mlm nih....

nanti bila2 ko send la pic aku yg ko candid ek...( sempat gak aku ni pun..)

wiegreat said...

emmi/firol/linda-- nak wat camne, mmg nazi ni asalnya cikgu yg bukan nak ngajo sgt... tp jenis yg suke komplen je... lgipun yg sorng jenis cengai ni ada phd dlm pjk...
tringat aku kat lec pj kat maktb.. mmg sumenye cengai... laki mahupun pompuan... xtau mcmne nak amek ati depa... sama2 pensyarah pun deme cengai gak..
tepuk dada tanya selera....

linda-- gambar candid da ada...
tgk ler...