Thursday, February 26, 2009

ape nak citer 17: panggilan terakhir tadi



hari nie aku terima panggilan pada pukul 10 pagi.. dgn suara yg agak berbeza.. aku menanyakan siapa beliau dan orang itu ialah ustazah siti aisyah...bukan aku x penah dgr suaranye dlm phone slum nie... tp kali nie berbeza... die pesan kat aku suruh gtau kat PK 1 yg die x dpt hadir ke skool pasal x bpe chat...

dan dgn nada yg agak berbeza pagi td, aku x menyangka yg pggilan tersebut merupakn perbualan aku n ustazah utk terakhir kalinya..

arwah merupakan guru paling senior antra kami... bagi aku arwah dah macam mak aku sendiri je... 6 tahun aku mengenali beliau... x kira di skool atau di komplek... leh kata masa raya aku mesti bawak balik rendang special kuarga bagi kat ustajah....

time tghari aku g sabak pasal nak settle sume bil2.... so bile balik dlm kul 5 ptg... hati nak sgt ke skool jap.. dari sg besar smpai sg. panjang cuaca agak terik.. tp pastu hujan renyai membawa smpai ke ulu bernam... tringin tul nak tgk bebudak nasyid... ismail anak arwah pun turut serta... anak murid aku taun 6... so bile jam kul 6, aku suruh bebudak balik... masa tu dpt panggilan tepon dari ustazah nurul huda mengatakan ustajah dah xde...

aku x pecaya... aku ckp memandai je depa wat gosip2... trus aku tepon ustaz kgupor.. suami tercinta arwah... dgn nada biasa ustz mnjawab paggilan aku... die tyn kenapa... masa tu ati aku mcm dah lega sket, may ustajah xde pe2 kot... aku tye ustajah da chat ke? trus ustaz jwb dgn tenang... ustajah dah xde... masa tu si ismail menunggu jwapan dari dengan riak air mukanya mengharapkan tiada ape2 berlaku..

sapik n norman dtg kata hal tersebut... aku suruh ismail naik keter bwk brg... masa tu aku x ckp lagi.. tungu dlm keter... barula babak air mata bermula... aku masih kontrol lagi n sempat bagi nasihat n motivasi pada budak tu... makin lagu air mate die trus aku cal nuar.. mintak ckp pe2 yg baik le...

aku sebenrnya xleh tgk budak ilang mak... mmg trase le... smpai kat umah aku slm berpelukan ngan ustaz... masih thn lagi mata ni... smpai le ustaz cite ape yg berlaku...

masa last arwah cal aku tu.. depa on da wat ke hospital... doktor kata mayb kene gastrik so bagi ubat gastrik, tp sok kene dtg check balik.... depa blik, solat zohor n makan bersama2... masa nak masuk asar ustz g bilik air nak amek air smbahyang, tp die tkejut tgk arwah terbaring n tidak bernyawa.... masa tu badan arwah masih panas.... time tu la mata aku berkaca2...

aku lepak kat umah ustz sampi kul 10.30.. masa time magrib cume ada 6 org je tetamu yg ada trmasuk aku.. sume pun geng2 komplek.. pas solat magrib tgh baca doa... anak pompuan ustaz balik... trdegar le bunyi nangis... ngalir lagi masa baca doa... pastu baca yasin... time tu ramai yg datang... lega sket, xde la rase suram sgt....

kalo la aku ada peluang nak ckp pnjg ngan ustazah ingin je aku nak mintak maaf bebanyak sepanjang aku kenal arwah... x sgka panggilan td rupenya last bagi aku... baru smalam je berborak gembira ngan nye.. tp ape boleh buat Allah lebih menyayangi beliau... oleh itu kalo kita bermusuh atau tidak pun... elok la slalu bermaaf-maafan.. hari kita x tau bile...

pada rakan2 yg membaca.. marilah kita sedekahkan Al-Fatihah... amin...
semoga rohnya dicucuri rahmat n ditempatkan di kalangan orang2 yang soleh... amin...

;(

sok pagi kul 9.00 arwah akan disembangkan di rumah beliau.....

7 bla..bla..bla...:

::Cikgu Liza:: said...

innalillah.. alfatihah..

aku tak kenal arwah.. tapi bila kehilangan tiba2 begini.. sedihnya sesiapa pun bleh terasa.. ingatan utk kita juga..

mintak2 rohnya dicucuri rahmat tuhan..

emmii said...

Innalillah wa inna lillahi rojiun...
"Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return"

Takziah kepada seluruh keluarga arwah & warga Ubern. Kehilangan arwah pasti akan meninggalkan kesan terhadap warga Ubern.

Aku juga tidak kenal arwah, tapi rakan-rakanku di SKTB sangat mengenali arwah terutama sekali Panitia Pendidikan Agama Islam. Aku berasa sedih bila membaca entry ko Zek kerana aku faham perasaan anak-anak yang kehilangan ibu. Sekeras-keras aku, menitis jugak air mata ni sehingga lah aku menulis comment ini.

Pada sesiapa yang masih mempunyai ibu, hargailah ibu anda selagi hayat beliau masih ada. Hubungilah ibu anda setiap hari sekurang-kurangnya sehari sekali. Bila dah tak de, jangan masa tu baru nak menyesal. Peluk dia, cium dia kalau balik ke kampung. Jangan jadi macam aku...ayat terakhir aku pada arwah ibu aku ialah "Mak, orang sibuk ni, orang ada kelas,". Aku rasa sangat berdosa dengan kata-kata aku kerana aku pasti ia membuatkan arwah ibuku berkecil hati.

I really miss my mom, badly...

wiegreat a.k.a. zeq said...

cikgu liza : thanx... insyaallah...doa2kan lah...

emmii: tu la.. baru seorang wanita yg aku anggap seorang ibu, lum lagi ibu sendiri... aku lagi le sorang lelaki... walaupun ego besar namun bile rase hati ni lemah... ngalir jua.....rasenya banyak sgt dosa aku ngan arwah.... smpai ni pun x leh trima lagi...tunggu entri aku seterusnya iaitu....

ape nak citer 18: perhentian terakhir, perjalanan baru bermula

tp siapkan tisu slum bace....